Széchényi 2020

Tudományos eredmények disszeminációja az Eszterházy Károly Főiskolán

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-12-0050


Eszterházy Tehetséggondozó Program

Újabb együttműködési megállapodásokat írhatott alá a főiskolánk: ezúttal a középiskolai tanulmányaik alatt Arany János Tehetséggondozó Programban (AJTP) tanuló hallgatókra fordítanak kiemelt figyelmet.


 Eszterházy Tehetséggondozó Program (ETP)

 TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0050

Kedves Olvasók!

 

Az országban egyedülálló módon jött létre az az Eszterházy Tehetséggondozó Program
Évek óta sikeresen működik középiskolákban az Arany János Tehetséggondozó Program, melynek lényege, hogy a középfokú oktatási intézmények vállalják a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatását, biztosítva a nyugodt tanulási környezetet számukra. Ahogy a sajtótájékoztatón erre felhívta a figyelmet Vécsei Zoltán, a Hallgatói Szolgáltató Központ munkatársa, a középiskola elvégzésével megszűnik ez a program, sok diák így elveszti a lehetőséget a továbbtanulásra. Az ő segítségükre hivatott az Eszterházy Tehetséggondozó Program, melynek során diákok kiemelt szociális ösztöndíjat kapnak, garantált számukra a kollégiumi férőhely és igény szerint mentori és mentálhigiénés tanácsadás is rendelkezésükre áll. A főiskola már több középfokú oktatási intézménnyel is egyeztetett, melyet eddig minden iskola pozitívan fogadott és példaértékű kezdeményezésként jellemzett. A keretmegállapodáson túl, már az első alkalommal a helyi intézmények specifikumok mentén újabb együttműködési lehetőségek merültek fel, melyek érinthetik a 2015-ös felvételi eljárást is. 

 

 

Az Eszterházy Tehetséggondozó Program, amely az AJTP-ben résztvevő középfokú oktatási intézményekkel karöltve kívánja továbbvinni azok szerepkörét. A "Tudományos eredmények disszeminációja az Eszterházy Károly Főiskolán" nevű projekt biztosítja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákok támogatását. Mindez kiterjed a kiemelt szociális ösztöndíj, a kollégiumi férőhely és igény szerint a mentálhigiénés vagy mentori szolgáltatás biztosítására az EKF-re felvételt nyert AJTP-s diákok számára.

 

 

 

Veres Pál, az AJTP elnöke úttörőnek nevezte azt a szerződést, amelyet alapvetően középiskolákban működő program képvisel. "Rendkívül fontos eleme az AJTP-nak az, hogy a gyerekeket a lehető legjobb úton indítsa el, ennek kifejezetten hangsúlyos része a pályaorientáció. Úgy gondoljuk, nagyon nagy a felelősségünk abban, hogy megtaláljuk azt a továbbtanulási irányt, amely a gyerekek számára a lehető legjobb. Ehhez természetesen nekik segítségre van szükségük és ez nem csak a szaktárgyi segítséget vagy a pályaorientációt, hanem inkább a felsőoktatási tanulmányok elindítását jelenti. Én azt gondolom, hihetetlen jó és úttörő szerep az, amit az Eszterházy Károly Főiskola vállalt azzal, hogy az Arany János Tehetséggondozó Program diákjait ösztöndíjjal, mentori programmal támogassa. Ez azért fontos, mert így a gyerekeknek jó szívvel tudjuk azt ajánlani, hogy az EKF-re menjenek, hiszen azt a segítséget, amit az AJTP középiskolai részében megszoktak, tovább lehet folytatni addig, amíg önállóan lábra nem tudnak állni" - mondta Veres Pál.

 

 

 

Kalóné Szűcs Erzsébet, a Felvételi és Képzésszervezési Osztály vezetője, valamint Vécsei Zoltán, a Hallgatói Szolgáltató Központ (HSZK) munkatársa személyesen látogat majd el abba a 23 középiskolába és gimnáziumba, amelyekkel főiskolánk már a héten megkezdte az együttműködési megállapodások aláírását. Az intézmények nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, és példaértékűnek nevezték a programot.
Sőt, a keretmegállapodásokon túl már újabb együttműködési lehetőségek merültek fel, amelyek már a 2015-ös felvételi eljárást is érinthetik. Továbbá az ETP kiötlői az Arany János Tehetséggondozó Program idei konferenciájára is meghívást kaptak a program elnökétől.

 

Az Eszterházy Károly Főiskola a következő Intézményekkel kötött együttműködési megállapodást:

 

 1. Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
 2. Eötvös József Gimnázium és Kollégium
 3. Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
 4. Neumann János Középiskola és Kollégium
 5. Földes Ferenc Gimnázium
 6. Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
 7. Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
 8. Varga Katalin Gimnázium
 9. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium
 10. Kecskeméti Katona József Gimnázium
 11. Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 12. Pécsi Leőwey Klára Gimnázium
 13. Lovassy László Gimnázium
 14. Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium
 15. Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakközépiskola
 16. Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
 17. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium
 18. Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium
 19. Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
 20. Tóth Árpád Gimnázium
 21. Türr István Gimnázium és Kollégium
 22. Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium
 23. Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

 

 

 

 

 

 

 


< Vissza