Széchényi 2020

Tudományos eredmények disszeminációja az Eszterházy Károly Főiskolán

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-12-0050


Roma szakkollégium

Roma és/vagy hátrányos helyzetű hallgatók részére


 Roma szakkollégium 

 TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0050

 

A szakkollégium célja olyan értelmiségi cigány/roma fiatalok nevelése, akik felelősséget éreznek és hatékonyan tesznek a cigányság felemelkedéséért és a cigány-magyar együttélésért.

Ennek érdekében a szakkollégium hallgatóit saját szakterületükön kimagasló teljesítményhez segíti, tehetséggondozó és szükség esetén hátránykompenzáló tevékenységet végez. Olyan szellemi és közösségi műhely létrehozása a cél, ahol a szaktudás, az identitás és az önismeret fejlesztésén túl a társadalmi felelősségvállalás aktív módon megvalósul. Az intézményben 2008-ban alakult Interkulturális Tanulmányok Kutatócsoportja, több konferenciát rendezett a társadalmi tolerancia témájában és eredményeik megismertetése a Roma Szakkollégium programjaiban is helyet kapott. A roma származású hallgatók szakos eloszlása miatt az újonnan alakult interdiszciplináris Performativitás Kutatócsoport tagjainak esztétikával, irodalomtudománnyal, kultúrtörténettel és nyelvtudománnyal foglalkozó fiatal kutatóinak bevonására került sor a két alkalommal. A humántudományokban a performativitás vizsgálata egy olyan kutatási irányt és interpretatív keretet jelöl ki, mely minden szellem- és társadalomtudományban alkalmazható, és már önmagában interdiszciplináris együttműködést ír elő.

 

A rendezvények két alkalommal 2014. augusztus 28-én és 2014. október 16-án két alkalommal kerültek megrendezésre, ahol a szakkollégium tagjai tevékenységüket az említett kutatócsoportok eredményeinek tükrében tudták megmutatni.

 

A 2013/2104-es tanév Roma Szakkollégium hallgatói:

 

- Batyi Krisztina - Szociálpedagógia BA
- Lázár Leila Mária - Nemzetközi tanulmányok BA
- Szamkó Kitti Mónika - Szociálpedagógia BA

 

A 2014/2015-ös tanév Roma Szakkollégium hallgatói:

 

- Batyi Krisztina - Szociálpedagógia BA
- Bódi Brigitta - Képi ábrázolás
- Burai Zsuzsanna - Emberi erőforrások [humánpolitikai]
- Csemer Tímea - Emberi erőforrások [humánpolitikai]
- Kerekes Krisztina - Szociálpedagógia BA
- Lázár Leila Mária - Nemzetközi tanulmányok BA 
- Lázi Anett - Szociálpedagógia BA
- Oláh Ivett - Emberi erőforrások [humánpolitikai]
- Stefán Bettina - Szociálpedagógia BA
- Váradi Alexandra - Szabad bölcsészet


< Vissza