Széchényi 2020

Tudományos eredmények disszeminációja az Eszterházy Károly Főiskolán

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-12-0050


Fókusz Expo

Az Eszterházy Károly Főiskola kutatási eredményeinek és gazdasági partnerei tevékenységének bemutatását tette lehetővé a 2014-ben 2 alkalommal megrendezésre kerülő Fókusz Expó megszervezésével.


 Fókusz Expo

 TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0050

 

 

2014. december 5-én az intézményi nyílt nappal összhangban és 2015. április 15-én gazdasági partnerek bemutatkozási lehetőségével együtt került megrendezésre a Fókusz Expó. A szervezés során a korábbiakhoz képest a vállalkozások, cégek megjelenési lehetősége mellett az Eszterházy Károly Főiskola célzott alapkutatásokat és bővülő gazdasági kapcsolatrendszerre épülő alkalmazott kutatásokat folytató szakmacsoportjai is disszeminációs lehetőséghez jutottak. A Fókusz Expó a személyes jelenlét közvetlenségével a főiskolás hallgatók számára tette elérhetővé az Alma Mater kutatással és fejlesztéssel kapcsolatos eredményeit. Ehhez a vállalatok és tudásközpontok számára 4-6 nm-es standok álltak rendelkezésre, itt egész nap betekintést nyújthattak tevékenységükbe és kutatási eredményeiket. A hallgatók kérdéseket tehettek fel és tájékoztató anyagokhoz juthattak.
A hangsúly a természettudományokhoz köthető szakmai munka bemutatásán és a gyakorlatorientált munkaerőpiaci lehetőségek megismertetésére helyeződött, a hallgatói gondolkodásba bevonva a duális képzés kifejezését. A Természettudományi Karon a legerősebb az alkalmazott kutatások súlya és a K+F+I tevékenység. A Kar céljai közé tartozik egy természettudományos doktori iskola alapítása, és az egyetemi kar rang elérése, így nem meglepő, ha több kutatócsoportja is megjelent a rendezvényeken:
Egerfood Regionális Tudásközpont, mely az ország meghatározó szakmaspecifikus klaszterközpontjaként működik az élelmiszer-tudományok (tej, bor, hal, gomba stb. területeken), élelmiszer-biztonsági technológiák és a bioanalitika vonatkozásában. Innovációs tevékenységei fókuszában alkalmazásorientált élelmiszer-analitikai, élelmiszer-biztonsági és technológiai fejlesztések állnak. Web: http://www.ektf.hu/ret/
Az Agria-Innorégió Tudáscentrum az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karának alkalmazott kutatási, képzési és szakértői szolgáltatásokat lebonyolító tudományos és operatív szolgáltató centruma. Kiemelt feladata a releváns szubregionális térségi szerveződések fejlesztésének elősegítése, a fenntarthatóságra és a helyi megújuló energia/erőforrásokra épülő fejlesztési feltételek és adottságok meghatározása. Web: http://agria-innoregio.org/
A Matematikai és Informatikai Intézetben – matematikai alapkutatások mellett – jelentős informatikai alkalmazói projektek zajlottak/zajlanak: az eFilter rendszer fejlesztése, RFID-rendszerek vizsgálata, robotépítő csomag fejlesztése, Erlang nyelvű szoftverek refaktorálását segítő programcsomag fejlesztése, a D-Box koordinációs nyelv és a futtatórendszer, WnD SAT problémageneráló program.
A kar kiemelt faladataként kezeli a borral/borkultúrával kapcsolatos alkalmazott kutatások fejlesztését, valamint ehhez a további szervezeti és személyi feltételek megteremtését.
2013-ban alakult meg a Borkultúra Központ, amely képzésszervezési szinten koordinálja a borkultúrával és a borászattal kapcsolatos, a főiskola több karán oktatott tanegységeket. A borászati laboratóriumi vizsgálatokat koordinálva szaktanácsadási szolgáltatásokat lát el.

 

A következő linkre kattintva olvashatják el, hogy az Egri Törvényszék hogyan is mérte fel a hallgatóknak az általános ismeretüket, és milyen pozitív élményekkel távoztak:

http://www.birosag.hu/media/aktualis/egri-torvenyszek-fokusz-expo-regionalis-allasborzen

 

 

 

 

Bővebb információ:

Bánfalvi Gábor

Karrier- és Öregdiák Iroda

irodavezető

Tel: 20/ 252-5656

E-mail: karrieriroda@ektf.hu

 

Vécsei Zoltán

Hallgatói Szolgáltató Központ

osztályvezető

Tel: 36/520-400 /3094

E-mail: vecseizoltan@ektf.hu

 

 

 


< Vissza